Wiemy, co było przyczyną zatrucia pokarmowego w Pogorzelicy
- W wyniku przeprowadzonych badań pobranych wymazów ustalono, że czynnikiem etiologicznym zatrucia pokarmowego [w Pogorzelicy – red.] jest Salmonella – poinformowała Małgorzata Kapłan, rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.
Wiadomo już, co było przyczyną zatrucia pokarmowego w ośrodku wczasowym w Pogorzelicy (gm. Rewal).
- W wyniku przeprowadzonych badań pobranych wymazów ustalono, że czynnikiem etiologicznym zatrucia pokarmowego jest Salmonella – przekazała nam Małgorzata Kapłan, rzeczniczka WSSE w Szczecinie.
Poinformowała również, że łączna liczba chorych wyniosła 122 osoby. - Są to zarówno kuracjusze, jak i personel ośrodka – wyjaśniła rzeczniczka.
Osoby chore zmagały się z takimi objawami jak biegunka, wymioty, gorączka, nudności czy osłabienie. W sumie 8 osób było hospitalizowanych.
Czytaj: Masowe zatrucie pokarmowe w ośrodku wczasowym. Ponad 40 osób z dolegliwościami
- PPIS w Gryficach poinformował właściwe miejscowo powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne o konieczności objęcia nadzorem epidemiologicznym osoby narażone w ognisku epidemicznym, które powróciły do miejsca zamieszkania – powiedziała Małgorzata Kapłan.
Obecnie ośrodek znajduje się pod stałym nadzorem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gryficach. Inspektorzy podejmują tam czynności kontrolne z zakresu epidemiologii, higieny komunalnej i żywienia.
Turnus w obiekcie został już zakończony. O sprawie powiadomiono prokuraturę.
Czytaj również: Karetki już nie wyrabiają! Strażacy ruszyli na pomoc
Komentarze (0)
Poznaj opinie mieszkańców.
Dodaj komentarz. Pamiętaj! Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!