Sanepid skontroluje lokale gastronomiczne
Ruszyły coroczne kontrole lokali gastronomicznych w miejscowościach nadmorskich. Pracownicy Sanepidu będą sprawdzać, jaki jest stan sanitarno-techniczny obiektów oraz czy pracownicy mają aktualne badania i wiele więcej.
Jak poinformowała w rozmowie z Radiem Szczecin Małgorzata Kapłan, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, inspektorzy będą sprawdzać, jaki jest stan sanitarno-techniczny obiektów czy pracownicy mają aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych, z jakich produktów przygotowują żywność i czy są one świeże.
Jak dodała, w ubiegłym roku najczęstszymi zaniedbaniami było stosowanie produktów po terminie przydatności do spożycia, pracownicy nie mieli orzeczeń sanitarno-epidemiologicznych, były brudne naczynia i blaty produkcyjne w lokalu. Nie zachowywano również rozdzielności w lodówce, czyli trzymano obok siebie produkty gotowe do spożycia i te surowe.
W ubiegłym roku Sanepid przeprowadził prawie 3 tysiące kontroli w lokalach gastronomicznych nad morzem. Wystawiono prawie 500 mandatów za nieprzestrzeganie norm sanitarnych.
Komentarze (0)
Poznaj opinie mieszkańców.
Dodaj komentarz. Pamiętaj! Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!