Święto śledzia nie mogło się obejść bez degustacji tej smakowitej ryby w różnych wariantach oferowanej przez gastronomiczne stoiska. Święto śledzia to także święto bałtyckiego rybołówstwa, a więc królowały nie tylko śledziowe potrawy. Dla smakoszy przygotowano 130 l. rybnej zupy pod nazwą Gościniec Ptasi Zaułek na co dzień oferowanej przez tę znaną w Niechorzu restaurację.
W konkursie Święta Śledzia Bałtyckiego w 2007 roku wypromowana została potrawa pod nazwą Niechorskie Koreczki Neptuna które w kolejnych latach zdobywały kulinarne laury jako najlepszy rybny produkt regionu. W trakcie dzisiejszego święta pani Aleksandra Budner-Wachowiak – autorka tej smakowitej potrawy zaprezentowała wszystkim gościom na scenie jak się robi to mistrzowskie danie.
Zgodnie z tradycją nie mogło zabraknąć konkursu na „Najlepszą Potrawę Śledziową oraz „Najlepszą Potrawę Rybną”. Nowością tegorocznego jury konkursowego było włączenie do składu oceniającego zgłoszone potrawy przedstawicieli publiczności. W kategorii „Najlepsza Potrawa Śledziowa” zwyciężyła Katarzyna Ciupińska potrawą pod nazwą „Śledź na łodzi”. Drugą nagrodę odebrał Wojciech Ciupiński, a trzecią Wiesława Herian.
„Najlepszą potrawę Rybną” o nazwie „Flądra ze szpinakiem” przygotował Mariusz Rakowicz, drugą nagrodę zdobyła Nina Stefura, a trzecią Wojciech Ciupiński.
Wszystkie nagrody ufundował Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.
Święto Śledzia Bałtyckiego organizowane jest przez Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Niechorzu przy współpracy Stowarzyszenia Miłośników Tradycji Rybołówstwa Bałtyckiego i gminy Rewal.