Sezon letni to okres wytężonej pracy nie tylko hotelarzy i restauratorów, ale również inspektorów Sanepidu. Kontrolerzy sprawdzają ośrodki wypoczynkowe oraz restauracje, kawiarnie i bary w miejscowościach nadmorskich powiatu gryfickiego. Od początku czerwca inspektorzy przeprowadzili 190 takich kontroli. W 39 obiektach stwierdzono nieprawidłowości. W 16 przypadkach nałożono mandaty karne na łączną kwotę 5 800 złotych.
- Brak środków dezynfekująco-myjących, brudno utrzymane pomieszczenia sanitarne, środki spożywcze po dacie lub terminie do spożycia, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych oraz brak odzieży ochronnej pracowników – to jak informuje gryficki Sanepid najczęściej występujące nieprawidłowości, z jakimi podczas kontroli spotykają się inspektorzy.
Na 118 skontrolowanych punktów gastronomicznych, w 30 przypadkach stwierdzono uchybienia. Wynikiem tego było łącznie 5 000 złotych kary nałożonych na 14 przedsiębiorstw.
Szczególnym nadzorem Sanepidu są objęte obiekty zorganizowanego wypoczynku dzieci i młodzieży. Od czerwca przeprowadzono pięć kontroli kolonii letnich i obozów. W jednym stwierdzono uchybienia. Przedsiębiorca otrzymał 500-złotowy mandat.
Kontrolerzy Sanepidu nie omijają także ośrodków wczasowych, campingów, pól namiotowych, basenów i innych obiektów użyteczności publicznej. Na 67 kontroli tych miejsc, w 8 stwierdzono nieprawidłowości. Jeden przedsiębiorca otrzymał mandat w wysokości 300 zł. Inspektorzy wstrzymali także działalność 2 basenów.