Polski Łosoś Jurajski z Jurassic Salmon nominowany do kulinarnej „Perły 2019”

Podczas tegorocznego Pikniku nad Odrą poznaliśmy laureatów na najlepsze regionalne potrawy i produkty Pomorza Zachodniego, które powalczą we wrześniu o prestiżową kulinarną „Perłę”. Wśród nominowanych Polski Łosoś Jurajski z ekologicznej hodowli łososia atlantyckiego w Dreżewie.

Ogólnopolski konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbywa się już po raz czternasty. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. W finale najlepsze dania i produkty nagradzane są kulinarnymi „Perłami”.

– Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Warto je promować. Co roku odnotowujemy duże zainteresowanie konkursem, producenci mile nas zaskakują. Jestem przekonany, że za kilka miesięcy podczas ogólnopolskiego finału w Poznaniu o zachodniopomorskich produktach i daniach będzie głośno – mówił Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa, który w minioną sobotę spotkał się z uczestnikami regionalnego finału.

W tegorocznym konkursie do nagrody „Perła 2019” z naszego województwa nominowano:

• Polędwica Swojska Świdwińska – Danuta i Wiesław Szymurscy;
• Salceson Przelewicki – Ireneusz Jung;
• Polski Łosoś Jurajski – Jurassic Salomon Grzegorz Karapuda;
• Chleb morski z Bobolic – GS SCH w Bobolicach;
• Białe wino gronowe Sydonia – Sebastian Pilczuk Winnica Sydonia;
• Pierogi z płuckami i kapustą – Justyna Urbanowicz.
 

DOŁĄCZ DO NAS NA FACEBOOK-U BĄDŹ ZAWSZE NA BIEŻĄCO!

Drobne ogłoszenia