Ogólnopolski konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbywa się już po raz czternasty. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. W finale najlepsze dania i produkty nagradzane są kulinarnymi „Perłami”.
– Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Warto je promować. Co roku odnotowujemy duże zainteresowanie konkursem, producenci mile nas zaskakują. Jestem przekonany, że za kilka miesięcy podczas ogólnopolskiego finału w Poznaniu o zachodniopomorskich produktach i daniach będzie głośno – mówił Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa, który w minioną sobotę spotkał się z uczestnikami regionalnego finału.
W tegorocznym konkursie do nagrody „Perła 2019” z naszego województwa nominowano:
• Polędwica Swojska Świdwińska – Danuta i Wiesław Szymurscy;
• Salceson Przelewicki – Ireneusz Jung;
• Polski Łosoś Jurajski – Jurassic Salomon Grzegorz Karapuda;
• Chleb morski z Bobolic – GS SCH w Bobolicach;
• Białe wino gronowe Sydonia – Sebastian Pilczuk Winnica Sydonia;
• Pierogi z płuckami i kapustą – Justyna Urbanowicz.