Pełny sukces 4 edycji Imprezy Kulinarnej „UDYNIOWANI”

„UDYNIOWANI” to autorski pomysł Anny Buchholc – Prezes Stowarzyszenia Inicjatyw Kulturalnych „PASJA” w Płotach. Pomyślana jako forma promocji kulinarnego wykorzystania ciągle mało u nas popularnego warzywa – dyni przerodziła się w sztandarową imprezę kulinarną i specjalnością gminy Płoty.

Tegoroczna edycja miała się odbywać w trochę skromniejszym formacie ze względu na trwający w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Płotach remontem w którego pomieszczeniach odbywa się impreza. Tymczasem publiczność nie zawiodła, trudno było znaleźć wolne miejsce na sali, uczestnicy konkursu też nie zawiedli a gama prezentowanych potraw była jak zawsze imponująca.  Tradycją imprezy jest też prezentacja dyniowych potraw nie biorących udziału w konkursie przygotowanych przez organizatora. Uznanie zebranych zdobywały smakowite desery ale bezsprzecznie rewelacyjna okazała się zapiekanka przygotowana przez samą panią prezes Annę Buchholc.

Jury w składzie Grażyna Zaremba-Szuba, Pelagia Kierejewska, Dorota Tarczyńska i Anna Buchholc miała trudne zadanie aby sprawiedliwie rozstrzygnąć wyniki kulinarnych zmagań – a walczyć było o co, bo nagrody jakie czekały na tryumfatorów były bardzo atrakcyjne.

W efekcie najwyższe uznanie zdobyły panie Dżesika Bielecka i Dominika Ram z ZSP im. Witosa w Płotach które przygotowały dyniowe latte z dyniowymi babeczkami.

Drugie miejsce zdobyły Paulina Wójcik i Liwia Karcz, również z ZSP im. Witosa w Płotach za dynię nadziewaną. Ta potrawa zdobyła też nagrodę publiczności.

Trzecie miejsce wywalczyła Andżelika Sobczak z Modlimowa za zapiekankę z dyni z dodatkiem ciecierzycy.  Przyznano tez trzy wyróżnienia z równie atrakcyjnymi nagrodami. Nie zabrakło też nagród i upominków dla publiczności.

Zadowoleni uczestnicy ochoczo umawiali się na kolejne dyniowe spotkanie za rok.

DOŁĄCZ DO NAS NA FACEBOOK-U BĄDŹ ZAWSZE NA BIEŻĄCO!

Drobne ogłoszenia