Tegoroczna edycja miała się odbywać w trochę skromniejszym formacie ze względu na trwający w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Płotach remontem w którego pomieszczeniach odbywa się impreza. Tymczasem publiczność nie zawiodła, trudno było znaleźć wolne miejsce na sali, uczestnicy konkursu też nie zawiedli a gama prezentowanych potraw była jak zawsze imponująca. Tradycją imprezy jest też prezentacja dyniowych potraw nie biorących udziału w konkursie przygotowanych przez organizatora. Uznanie zebranych zdobywały smakowite desery ale bezsprzecznie rewelacyjna okazała się zapiekanka przygotowana przez samą panią prezes Annę Buchholc.
Jury w składzie Grażyna Zaremba-Szuba, Pelagia Kierejewska, Dorota Tarczyńska i Anna Buchholc miała trudne zadanie aby sprawiedliwie rozstrzygnąć wyniki kulinarnych zmagań – a walczyć było o co, bo nagrody jakie czekały na tryumfatorów były bardzo atrakcyjne.
W efekcie najwyższe uznanie zdobyły panie Dżesika Bielecka i Dominika Ram z ZSP im. Witosa w Płotach które przygotowały dyniowe latte z dyniowymi babeczkami.
Drugie miejsce zdobyły Paulina Wójcik i Liwia Karcz, również z ZSP im. Witosa w Płotach za dynię nadziewaną. Ta potrawa zdobyła też nagrodę publiczności.
Trzecie miejsce wywalczyła Andżelika Sobczak z Modlimowa za zapiekankę z dyni z dodatkiem ciecierzycy. Przyznano tez trzy wyróżnienia z równie atrakcyjnymi nagrodami. Nie zabrakło też nagród i upominków dla publiczności.
Zadowoleni uczestnicy ochoczo umawiali się na kolejne dyniowe spotkanie za rok.