Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XVIII przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów.
Regionalny finał konkursu odbędzie się 12 maja 2018 r. w Szczecinie. Podzielony jest on na dwie kategorie: najlepsza potrawa regionalna i najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
W kategorii na najlepszą potrawę regionalną mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące restauracje, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Menu konkursowe składać będzie się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz dania głównego. Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z danym regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.
W drugiej kategorii konkursu udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Muszą być one związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być także wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Do zdobycia w konkursie są atrakcyjne nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2018”.
Na zgłoszenia do konkursu czekamy do 20 kwietnia 2018 r.
Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 23 września 2018 r. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Więcej szczegółów konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne na stronie Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego: www.wrir.wzp.pl