Komunikat wystosowany do rolników dotyczy bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin.
„przed rozpoczęciem kolejnego sezonu agrotechnicznego pragnę zwrócić Państwa uwagę
na bezpieczeństwo pracy z powszechnie stosowanymi nawozami i środkami ochrony roślin,
zapewniającymi wysokie i dobre jakościowo plony płodów rolnych.
Wykorzystującwswoich gospodarstwach nawozy i pestycydy, są Państwo narażeni na ich negatywne
oddziaływanie. Substancje chemiczne mogą wnikać do organizmu człowieka i zwierząt przez drogi
oddechowe, układ pokarmowy i skórę, powodując ostre lub przewlekłe zatrucia objawiające się
wieloma dolegliwościami psychofizycznymi, a nawet śmiercią” – zwraca się do rolników prezes KRUS.
Zasady, które powinien przestrzegać każdy rolnik:
- nabywanie środków ochrony roślin tylko u sprawdzonych i wiarygodnych dostawców,
w oryginalnych i szczelnie zamkniętych opakowaniach z etykietą w języku polskim,
zawierającą czytelną i trwałą instrukcję użytkowania, datę produkcji oraz okres ważności
- środki ochrony roślin nie powinny być transportowane środków jednocześnie z ludźmi, zwierzętami i artykułami spożywczymi, płodami rolnymi oraz paszami,
-substancje te należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach, w wydzielonym, oznakowanym
pomieszczeniu zamkniętym na klucz, ze sprawną wentylacją, oświetleniem i zmywalną
podłogą,
- resztki pestycydów i opróżnione po nich opakowania są silnie toksycznymi
odpadami i nie wolno ich wykorzystywać ponownie, należy je zwrócić do miejsca zakupu
- używanie sprawnego technicznie sprzętu, posiadającego aktualne atesty bezpieczeństwa
- używanie środków ochrony indywidualnejwpostaci ubrania ochronnego, rękawic, obuwia, gogli
oraz ochron układu oddechowego
-oznakowanie opryskanego pola i bezwzględne przestrzeganie okresów prewencji i karencji oraz nie przechowywanie środków ochrony roślin w budynkach mieszkalnych i inwentarskich,
spichlerzach, garażach, sieniach czy stodołach.
Należy podkreślić także, że zabiegi agrotechniczne z użyciemchemicznych środkówmogą wykonywaćjedynie osoby dorosłe, zdrowe, posiadające odpowiednią wiedzę i doświadczenie. Nie pomijamy faktu, że wrażliwość na zatrucie pestycydami wzrasta, jeżeli na organizm działają jednocześnie leki, alkohol, rozpuszczalniki, farby, a nawet używki, takie jak tytoń czy kawa.