Niepowtarzalne potrawy i produkty są kulinarną wizytówką każdego z regionów. Który regionalny produkt żywnościowy, a także potrawa Pomorza Zachodniego okażą się w tym roku najlepsze? Zgłoszenia do wojewódzkiego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyjmowane są do 12 kwietnia br.
– Każdy region ma charakterystyczne produkty i potrawy, które są jego wizytówką. Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur – mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XIX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.