Przed nami druga edycja Pałacowej kuchni kresowej
W sobotę, 16 września, odbędzie się druga odsłona Pałacowej kuchni kresowej. Na uczestników czekać będą atrakcje ze średniowieczną przeszłością, a także odbywać się będą rodzinne warsztaty kulinarne z elementami rekonstrukcji historycznej.

Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej Rega oraz Stowarzyszenie Historyczne Pochodnia zapraszają na drugą edycję Pałacowej kuchni kresowej. Wydarzenie odbędzie się w najbliższą sobotę, 16 września, w godzinach 14-19 przed Muzeum Pałacowym.
Co w programie?
Wydarzenie będzie miało formę rodzinnych warsztatów kulinarnych z elementami rekonstrukcji historycznej prowadzonych przez odtwórców. W jego ramach przewidywane są następujące elementy dotyczące kresowych kulinariów:
- Gotowanie tradycyjnej kaszy kijowskiej.
- Przygotowanie wędlin metodami historycznymi (peklowanie, wędzenie na miejscu itp.).
- Kiszenie warzyw w solance.
Cały proces przygotowania potraw realizowany będzie z udziałem widzów. Przygotowane potrawy zostaną wydane w formie bezpłatnego poczęstunku degustacyjnego.
Realizatorami warsztatów będą odtwórcy historyczni w strojach nawiązujących do mody dworskiej (pałacowej) XV i XVI w., obowiązującej na ziemiach polskich. Warsztaty opierać się będą o stanowiska rekonstrukcyjne adekwatne do reprezentowanej epoki – kuchnia na otwartym powietrzu (kute naczynia, trójnogi, ruszt itp.). W ramach stanowiska zaprezentowana zostanie także zastawa kuchenna z epoki i inne przybory niezbędne do realizacji posiłków.
Komentarze (0)
Poznaj opinie mieszkańców.
Dodaj komentarz. Pamiętaj! Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!