Pod Basztą Kaszaną powstaje średniowieczny przysmak
Dzisiaj pod Basztą Kaszaną w Trzebiatowie można wziąć udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Stowarzyszenie Historyczny Trzebiatów Chąśba. Choć potrawa będzie gotowa dopiero około godziny 14, to już teraz członkowie stowarzyszenia zachęcają do wspólnego przygotowywania średniowiecznego przysmaku.
O godzinie 11:00 pod Basztą Kaszaną w Trzebiatowie ruszyły warsztaty kulinarne pn. „Gotuj, jak nasi przodkowie”. Inicjatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Historyczny Trzebiatów Chąśba.
- Na dzisiejszych warsztatach wykorzystamy sobie średniowieczny przepis z mniej więcej XIV, XV wieku, czyli brouet po niemiecku. Jest to pierś z kurczaka w sosie migdałowo-imbirowym. Potrawę przygotowujemy na ogniu; podsmażamy boczek z cebulką, dodajemy kurczaka, do tego wino. Całość zagęszczamy – tak jak robiono to dawniej – sucharami. Każdy może dzisiaj przyjść i spróbować naszego specjału, może także pomóc w przygotowaniach, a przy okazji posłuchać ciekawych historii o średniowiecznej kuchni – zachęca Katarzyna Mularz ze Stowarzyszenia Historyczny Trzebiatów Chąśba.
- Jak zwykle pod Basztą popijamy sobie średniowieczne trunki, czyli m.in. piwo. Bardzo byśmy chcieli w tym roku uzbierać pieniądze na beczkę do ważenia piwa. Wykorzystalibyśmy ją właśnie do ważenia średniowiecznego piwa, które w tamtych czasach tak naprawdę jeszcze piwem nie było, ale tak się nazywało. Nie było ono zbyt smaczne, ale chcielibyśmy, żeby każdy mógł tego posmakować – zaznacza Katarzyna Mularz.
- Kolejnym trunkiem byłoby również piwo, ale które pito w wyższych sferach, czyli już prawdziwe piwo trzyskładnikowe. Do tego oczywiście drożdże, które zostaną zebrane z naszej wieży.
Komentarze (0)
Poznaj opinie mieszkańców.
Dodaj komentarz. Pamiętaj! Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!