Czas świąt to apogeum marnowania żywności. Jak temu zapobiec?
Czas świąt Bożego Narodzenia to nie tylko spotkania z bliskimi czy wspólne śpiewanie kolęd. To również nasilenie marnowania żywności, którego nadmiar powoduje, że trafia ono wprost do kosza. Według statystyk jest to od jednego do nawet dwóch kilogramów jedzenia.
To właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia przypada apogeum marnowania żywności. Kupuje się wówczas znacznie więcej produktów i przygotowuje za dużo potraw, co skutkuje później nadmiarem jedzenia. Statystycznie Polacy marnują około 1-2 kilogramów żywności w czasie świąt.
Jak temu zapobiec? Pierwszym sposobem na przedłużenie terminu przydatności świątecznych przysmaków jest ich zamrożenie. Warto wówczas przygotować sobie dodatkowe miejsce w zamrażarce, bo dzięki temu żywność nie trafi do kosza.
Dobrym rozwiązaniem jest również zrobienie listy gości oraz listy zakupów, tak aby na stole była odpowiednia liczba porcji. Jedzenie, które pozostanie, należy też prawidłowo przechowywać, aby się nie zepsuło. Warto również pomyśleć, czy z resztek nie uda się ponownie czegoś przygotować.
Pamiętajmy również, że w naszym powiecie funkcjonuje jadłodzielnia, która mieści się w Gryficach. Przygotowane potrawy możemy zostawić w specjalnej lodówce, które z pewnością zabierze ktoś inny – potrzebujący. Jadłodzielnia znajduje się przy ulicy Kamieńskiej.
Komentarze (3)
Poznaj opinie mieszkańców.
Dodaj komentarz. Pamiętaj! Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!
Ala
odpowiedzWłaśnie,a potem się dxiwimy,że tak dużo za śmieci trzeba płacić!
Odpowiedz. Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!
Kos
odpowiedzPewnie marnują jedzenie Ci, co w Trzebiatowie mówią że drogo. Bo muszą część wyrzucić , napić się alkocholu to komuchy i patalogia PO .
Odpowiedz. Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!
Czpis
odpowiedzJa to se wszystko może po świętach i potem mogę w lipcu pojesc karpia albo barszczu z wigili se odmrozić
Odpowiedz. Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!