Brud, produkty po terminie i wiele więcej. Sanepid prowadzi kontrole w gastronomii
Prawie 40 mandatów karnych wystawili w ostatnim czasie przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gryficach. Nieprawidłowości techniczne, brudno utrzymane pomieszczenia czy stosowanie produktów po terminie to jedynie część wykazanych uchybień.
W miejscowościach nadmorskich na terenie powiatu gryfickiego trwają kontrole prowadzone przez przedstawicieli Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gryficach.
Jak przekazuje nam mgr inż. Beata Soja, rzecznik prasowy PSSE w Gryficach, kontroli podlegają zarówno punkty gastronomiczne tj.: restauracje, kawiarnie, bary, lodziarnie, sklepy, supermarkety, wytwórnie lodów, jak i miejsca wypoczynku: ośrodki wczasowe, campingi, pola namiotowe, w tym szczególnie obiekty zorganizowanego wypoczynku dzieci i młodzieży, baseny, kąpieliska, zakłady pracy, podmioty medyczne i inne obiekty użyteczności publicznej.
- Najczęstszymi uchybieniami stwierdzanymi podczas kontroli są nieprawidłowości techniczne, brudno utrzymane pomieszczenia i sanitariaty w obiektach, stosowanie produktów po terminie przydatności do spożycia, brak orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników, niezachowana segregacja w urządzeniach chłodniczych, przechowywanie środków spożywczych niezgodnie z zaleceniami producenta (mrożenie), brudno utrzymane powierzchnie wykorzystywane w procesie produkcji i obrotu żywnością, niewłaściwa gospodarka odpadami – informuje Beata Soja.
Od 1 czerwca 2024 r. do dnia dzisiejszego przeprowadzono łącznie 283 kontrole. Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono 39 mandatów karnych.
Komentarze (0)
Poznaj opinie mieszkańców.
Dodaj komentarz. Pamiętaj! Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!