Apogeum marnowania żywności. W święta wyrzucamy najwięcej jedzenia

2021-12-26 10:00
Karol Szumny
2021-12-26 10:00

Czas świąt Bożego Narodzenia to nie tylko spotkania z bliskimi czy wspólne śpiewanie kolęd. To również nasilenie marnowania żywności, którego nadmiar powoduje, że trafia ono wprost do kosza. Według statystyk jest to od jednego do nawet dwóch kilogramów jedzenia.

zdjęcie ilustracyjne // Freepik

Każdego roku na całym świecie marnuje się ponad 1 mld ton jedzenia, z czego 100 mln ton w Europie. Jak informuje Najwyższa Izba Kontroli, najnowsze badania przeprowadzone w Polsce pokazały, że rocznie marnowanych jest w naszym kraju niemal 5 mln ton żywności. Ponad połowa trafia do śmieci nie z handlu czy z gastronomii, jak mogłoby się wydawać, ale z naszych domów.

To właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia przypada apogeum marnowania żywności. Kupuje się wówczas znacznie więcej produktów i przygotowuje za dużo potraw, co skutkuje później nadmiarem jedzenia. Statystycznie Polacy marnują około 1-2 kilogramów żywności w czasie świąt.

Najlepszym sposobem na przedłużenie terminu przydatności świątecznych przysmaków jest ich zamrożenie. Warto wówczas przygotować sobie dodatkowe miejsce w zamrażarce, bo dzięki temu żywność nie trafi do kosza.

Komentarze (5)

Poznaj opinie mieszkańców.

CZYTAJ OPINIE I KOMENTUJ PONIŻEJ

Dodaj komentarz. Pamiętaj! Szanujmy się, hejtowanie jest karalne!

KRZYSZTOF

odpowiedz
26.12.2021 17:10

A ja nie wyrzucam bo nie mam. 🙂

Woj

odpowiedz
01.01.2022 11:11

Wyrzucamy???? Kto ja? Ja nie kupuje koszy po czubek załadowanych i po świętach drugie tyle wyrzucają jak się robi imprezy zastaw się a postaw się to o czym mówimy

KRZYSZTOF

odpowiedz
26.12.2021 17:10

A ja nie wyrzucam bo nie mam. 🙂

Iga

odpowiedz
27.12.2021 22:52

Tylko z % przyjmują a nie to co nam zostanie!!!