Tego nie może zabraknąć w koszyczku wielkanocnym

W Wielką Sobotę tradycyjnie święcimy pokarmy, które następnego dnia zjemy podczas uroczystego śniadania. Przypominamy, co powinno znaleźć się w świątecznym koszyczku.

Sól – oczyszcza i chroni przed zepsuciem. Uważa się, że stała się symbolem oczyszczenia, ponieważ kiedyś tylko za jej pomocą konserwowało się mięsa. Inne tłumaczenie mówi o chrześcijanach jako soli tej ziemi, którzy chronią ją przed zepsuciem.

Wędlina – symbol dostatku. Wierzono, że poświęcona przynosi zdrowie i płodność. Typową polską kiełbasą wkładaną do święconego była kiełbasa biała, którą spożywano razem z chrzanem. Obecnie do koszyczka wkładamy bardzo różne rodzaje wędlin, w zależności od upodobań.

Chrzan – jest ludowym znakiem witalności i fizycznej krzepy.

Jajka – w postaci pisanek, kraszanek lub zwykłych nieozdobionych, ale ugotowanych jajek. Są symbolem nowego życia i jego zwycięstwa nad śmiercią.

Chleb – jest symbolem ciała Chrystusa. Dawniej, gdy gospodynie wypiekały chleby na Wielkanoc w domach, wkładano do koszyka po kromce z każdego rodzaju, aby Bóg obdarzył domostwo pomyślnością i dobrobytem.

Baranek – z masła, cukru, chleba bądź kłosów zbóż. Zwykle z chorągiewką z napisem Alleluja. Jest symbolem męki Chrystusa i jego poświęcenia za nas, ludzi. Obecnie często w koszyczkach pojawia się baranek z czekolady.

Ciasto – jest symbolem doskonałości i umiejętności. Do dużo większych niż współcześnie koszyków wkładano najczęściej całą własnoręcznie wykonaną babę lub kawałki różnych gatunków mazurków.

 

DOŁĄCZ DO NAS NA FACEBOOK-U BĄDŹ ZAWSZE NA BIEŻĄCO!

Drobne ogłoszenia